מדריך למשא ומתן לקראת חתימה על חוזה עבודה
אז עברת את כל הראיונות, המבחנים והמיונים ונשאר השלב האחרון הלא פחות חשוב חתימה על חוזה העבודה. בנוסף לסכום של שכר הבסיס עליו סיכמת עם המעסיק, ישנם בחוזה תנאים נלווים לא פחות חשובים.
במדריך שלנו תמצאו את ההתייחסות לכל התנאים הנלווים ומידע איך נכון וכדאי לבצע משא ומתן נכון לפני חתימה על חוזה בעבודה חדשה:
הפרשות לפנסיה וקרן השתלמות – כדאי לפעול שכל ההפרשות תהינה על מלוא הסכום של השכר. אם המעביד לא מוכן לכל – עדיף להפחית מעט מהשכר השוטף בלבד שההפרשות לפנסיה תהינה על מלוא הסכום. בחברות רבות נהוג להקטין את שכר הבסיס ולהשלימו בתוספות שונות (התוספות לא נכללות בהפרשות לפנסיה).
דמי הסתגלות (notice)- החוק עובד על פי הודעה מוקדמת בלבד (במהלך השנה ראשונה יום בשל כל חודש עבודה, ובהדרגה עד חודש ימים מהשנה הרביעית). במקומות רבים נהוג כן להכליל דמי הסתגלות שנעים בממוצע בין חודש ל-3 חודשים החל מהשנה הראשונה. כדי לוודא שבתקופת ההודעה המוקדמת אפשר להמשיך להשתמש בתנאים הנלווים כגון: רכב, טלפון סלולארי , מחשב וכו' (המעביד לא חייב להשאיר ברשות העובד את התנאים הנלווים).
דמי פיצויים – רצוי לכלול בחוזה סעיף של קבלת פיצויים גם במקרה של התפטרות.
רכב- ברוב חברות ההייטק נהוג לקבל את האפשרות לרכב ליסינג- חשוב לבדוק האם הוצאות הרכב יורדות מהשכר האישי ומה הסכום? בדרגים הגבוהים נהוג לגלם את הרכב בשכר. בנוסף כדאי לבדוק את מדיניות החברה בנושא הרכב- הגבלת קילומטראז', קנס על החזרת הרכב לפני תום התקופה, מנוי לכביש 6 וכד'
טלפון סלולארי – כמעט בכל חברת הייטק טלפון נייד הוא חלק מהתנאים. חשוב לבדוק האם יש השתתפות עצמית, הגבלת סכום ונוהל שימוש בחו"ל.
הסדרי מזון – בדקו זכאות ובדקו האם ההטבה מחויבת במס או מגולמת ע"י המעביד.
אש"ל- חשוב בעיקר למי ששוהה בחו"ל מתוקף התפקיד, רצוי לעגן את זה בחוזה ולקבוע סכום מוגדר מראש ליום או החזר לפי חשבוניות.
תנאים נלווים – תנאים נלווים שציינו (ספיפים 4-7) מקובלים בדרגים השונים ובאופי החברות. רצוי להוסיף בחוזה מה הם התנאים הנלווים, ממתי מתחילים לקבל אותם ,ולא פחות חשוב שגילום המס יהיה על המעביד (חסכון שיכול להגיע לאלפי שקלים).
אופציות – נסו לקבל אופציות מהחברה בה אתם הולכים לעבוד. בררו את עלות המימוש ואורך תקופת ההשקעה (כמובן שעדיפה תקופה כמה שיותר קצרה).ככל שהחברה יותר צעירה כך הסיכוי לקבלת האופציות גדל.
עדכון שכר – קבעו מראש בחוזה מועדים לעליית שכר.
בונוס – הגדירו מראש מתי תהיו זכאים לבונוס (עמידה ביעדים, סיום פרויקט, סוף שנה, על פי הצלחה ועוד).
ימי חופשה – החוק קובע שכל אדם זכאי לחופשה שנתית. הגדירו במפורש את מכסת ימי החופש ודאגו לכתוב בחוזה אפשרות לצבירת ימי חופשה שייפדו בסיום יחסי העבודה. אם אתם עובדים לפי עמלות באופן קבוע, דעו שיש לכלול את העמלות בשכר הרגיל גם לצורך תשלום ימי חופשה.
חופשת מחלה – דאגו לכלול הוראה על תשלום שכר מלא בתקופת המחלה.
דמי הבראה – על פי ההסכם הקיבוצי העובד יהיה זכאי לדמי הבראה לאחר שהשלים את שנת עבודתו הראשונה. הזכות לקבלת דמי הבראה אינה מותנית בהוכחה מצד העובד כי אכן יצא לנופש והבראה. ימי הזכאות הן לפי ותק למרות שניתן לדרוש יותר בחוזה.
מקווים שהמידע יעזור בחתימת החוזה.